Filmul „Ida”, regizat de cineastul polonez Pawel Pawlikowski, a fost recompensat miercuri cu premiul LUX pe 2014, decernat de Parlamentul European în cadrul unei sesiuni extraordinare a forului european, organizată la Strasbourg, informează AFP.
Această coproducție polonezo-daneză, turnată integral în alb-negru, spune povestea a două femei care evocă în 1962, în Polonia comunistă, amintiri despre Holocaust.
„Ida”, desemnat cel mai bun film al anului la gala premiilor decernate de Academia de Film Europeană, organizată la Riga, pe 13 decembrie, a concurat pentru premiul LUX alături filmul sloven „Razredni sovraznik/ Class Enemy”, de Rok Bicek, și „Bande de Filles/ Girlhood”, de regizoarea franceză Céline Sciamma.
Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a salutat „trei filme absolut excepționale”, înmânând premiul LUX, aflat la cea de-a opta ediție.
„Aceste filme ne permit să aruncăm o privire asupra realităților din viețile cotidiene ale vecinilor noștri, să îi înțelegem mai bine și să ne înțelegem mai bine pe noi înșine”, a adăugat Martin Schulz.
Lungmetrajele nominalizate la acest premiu, care ilustrează bogăția, diversitatea și excelența din cinematografia europeană, sunt emblematice pentru problemele contemporane din spațiul european și oferă spectatorilor abordări stilistice variate.
Premiul LUX a fost înființat în anul 2007, iar câștigătorul este desemnat prin voturile exprimate de politicienii din Parlamentul European. Filmul câștigător, recompensat și cu un cec de 87.000 de euro, este apoi subtitrat în cele 24 de limbi oficiale ale UE și pentru fiecare stat membru UE se va crea o copie în formatul de 35mm. Premiul include, de asemenea, adaptarea filmului pentru persoane cu probleme auditive și de vedere. Prin acest premiu, Parlamentul European dorește să elimine barierele lingvistice care deseori reprezintă un obstacol pentru distribuția filmelor europene.
Anul trecut, Parlamentul European a decernat premiul LUX filmului „Paradisul spulberat/ The Broken Circle Breakdown”, în regia lui Felix van Groeningen, un film muzical despre un cuplu belgian care suferă o pierdere tragică.
Peliculele laureate la edițiile precedente sunt „Auf der anderen Seite” (2007), de Fatih Akin, „Le Silence de Lorna” (2008), de Jean-Pierre și Luc Dardenne”Welcome” (2009), de Philippe Lioret, „Die Fremde” (2010), de Feo Aladag, „Les neiges du Kilimandjaro” (2011), de Robert Guédiguian, și „”Io sono Li” (2012), de Andrea Segre.
La ediția din 2007, unul dintre cele trei filme finaliste a fost „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, al regizorului român Cristian Mungiu.